Συχνές αιτίες για τον παιδικό βήχα

Τα παιδιά βήχουν για διάφορους λόγους. Μερικές από τις πιο κοινές αιτίες περιλαμβάνουν:

Κοινό κρυολόγημα και γρίπη

Είναι σύνηθες για τα μικρά παιδιά να έχουν πολλαπλά κρυολογήματα τον χρόνο. Εκατοντάδες διαφορετικοί ιοί μπορούν να προκαλέσουν κρυολόγημα και τα παιδιά χτίζουν σταδιακά ανοσία έναντι αυτών των ιών καθώς τους αντιμετωπίζουν. Τα περισσότερα κρυολογήματα διαρκούν μεταξύ 5 και 10 ημερών και το μικρό παιδί σας μπορεί να παρουσιάσει συνάχι, πονόλαιμο, πυρετό και πονοκεφάλους καθώς αναρρώνει. Το σώμα του παιδιού παράγει πολλή βλέννα καθώς καταπολεμά το κρυολόγημα και ο βήχας είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα προσπαθεί να καθαρίσει αυτή τη βλέννα καθώς διαχέεται στο πίσω μέρος του λαιμού. Αυτός ο βήχας είναι φυσιολογικός και μερικές φορές μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες μετά την εξαφάνιση των άλλων συμπτωμάτων.

Αλλεργική ρινίτιδα

Η αλλεργική ρινίτιδα, εποχιακές αλλεργίες που προκαλούνται από τη γύρη του χόρτου και των δέντρων, προκαλεί χρόνια ρινική καταρροή, δακρύρροια και πονόλαιμο στα παιδιά. Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει και βήχα στο παιδί. Καθώς η περίσσεια βλέννας στη μύτη διαχέεται στο πίσω μέρος του λαιμού του παιδιού σας, θα αισθανθούν την ανάγκη να βήξουν για να τον καθαρίσουν. Η αλλεργική ρινίτιδα είναι συχνά χειρότερη κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι όταν υπάρχει υψηλότερο επίπεδο γύρης στον αέρα. Τα κοινά οικιακά αλλεργιογόνα όπως τα ακάρεα σκόνης και η μούχλα μπορούν επίσης να προκαλέσουν συμπτώματα αλλεργίας καθόλη τη διάρκεια του έτους. Η μείωση της έκθεσης του παιδιού σας σε αλλεργιογόνα ή η απομάκρυνση τυχόν προφανών αλλεργιογόνων, όπως σκόνη ή μούχλα από το περιβάλλον του παιδιού σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της αλλεργίας.

Παλινδρόμηση

Η παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσει αίσθημα καύσου στο στήθος και μπορεί να προκαλέσει βήχα στα παιδιά. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν τα όξινα περιεχόμενα του στομάχου ανέβουν προς τα πάνω μέσω του λαιμού προκαλώντας τον φυσικό αντανακλαστικό βήχα. Το παιδί σας μπορεί να παραπονεθεί για «πόνο στην κοιλιά», καθώς μπορεί να είναι πολύ μικρό για να περιγράψει την αίσθηση καύσου στο στήθος του. Εάν υποψιάζεστε παλινδρόμηση, μιλήστε με τον γιατρό σας για πιθανές θεραπείες.

Πότε να καλέσετε τον γιατρό

Τις περισσότερες φορές ο βήχας σε μωρά και νήπια συνήθως προκαλείται από κάτι καλοήθες, αλλά καλέστε τον γιατρό σας εάν το παιδί σας:

 • Φαίνεται αδιάθετο και σας ανησυχεί
 • Έχει υψηλό πυρετό
 • Έχει δύσπνοια
 • Δεν πίνει πολλά υγρά ή έχει λιγότερες βρεγμένες πάνες από το συνηθισμένο
 • Έχει βήχα που διαρκεί πολλές εβδομάδες και ανησυχείτε

Εάν το παιδί σας βγάλει αίμα με τον βήχα, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Πώς να ανακουφίσετε από την ταλαιπωρία του βήχα μωρά και παιδιά

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να ανακουφίσετε από την ταλαιπωρία του βήχα το παιδί σας όταν έχει κρυολόγημα:

 • Κρατήστε το παιδί σας καλά ενυδατωμένο για να ρευστοποιείται η βλέννα
  • Το ζεστό τσάι λεμόνι με μέλι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση του ερεθισμού του λαιμού και του θώρακα που προκαλείται από τον βήχα
 • Μη χορηγείτε φάρμακα για τον βήχα σε μωρά ή νήπια. Υπάρχουν ορισμένα φάρμακα για τον βήχα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε παιδιά άνω των 6 ετών, όπως για παράδειγμα:
  • αποχρεμπτικά (που βοηθούν στη ρευστοποίηση της βλέννας στον παραγωγικό βήχα) και
  • κατασταλτικά του βήχα (που αναστέλλουν το αντανακλαστικό του βήχα σε περίπτωση ξηρού βήχα)

Μάθατε κάτι νέο; Μοιραστείτε αυτό το άρθρο με έναν άλλο γονέα που μπορεί να χρειάζεται αυτές τις πληροφορίες.