Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πόνοι Περιόδου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

  • Εάν έχετε πόνους περιόδου, δεν είστε μόνη!
  • Οι περισσότερες γυναίκες έχουν βιώσει πόνους περιόδου.
  • Στην πραγματικότητα, αυτό είναι το πιο συχνά αναφερόμενο πρόβλημα της εμμήνου ρύσεως

Οι γυναίκες που πάσχουν από πόνους περιόδου συνήθως ανακαλύπτουν ότι αυτό ξεκινάει κατά την εφηβεία, λίγο μετά την έναρξη της εμμήνου ρύσεως.

Οι πόνοι περιόδου μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά σας να εκτελείτε φυσιολογικές καθημερινές δραστηριότητες, όπως το σχολείο ή η εργασία. Είναι συνήθως χειρότεροι τις πρώτες ημέρες (όταν η περίοδος αρχίζει ή νωρίτερα) και τείνει να υποχωρεί τις επόμενες 2 έως 3 ημέρες.

Τι προκαλεί τους πόνους περιόδου;

Οι πόνοι περιόδου προκαλούνται από φυσικές χημικές ουσίες, οι αποκαλούμενες προσταγλανδίνες, οι οποίες απελευθερώνονται στη μήτρα κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Ορισμένες γυναίκες έχουν υψηλότερα επίπεδα προσταγλανδινών από άλλες (αν και δεν είναι σαφές γιατί) και είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν πόνο κατά την περίοδο. Οι προσταγλανδίνες προκαλούν τη σύσπαση των μυών στο τοίχωμα της μήτρας, η οποία μπορεί να γίνει αισθητή ως κράμπες. Τα επίπεδα είναι υψηλότερα λίγο πριν από την έναρξη της περιόδου σας, όταν ο πόνος είναι πιο συχνός και πιο έντονος. Μετά από μια ή δύο ημέρες, τα επίπεδα των προσταγλανδινών πέφτουν και ο πόνος συνήθως υποχωρεί.

Ανακούφιση από τους πόνους περιόδου

Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε από τον πόνο της περιόδου:

  • Άσκηση: Η τακτική άσκηση είναι μια καλή ιδέα, καθώς και η προσοχή στη συνολική σας φυσική κατάσταση
  • Αναλγητικά: Τα αναλγητικά που μειώνουν τις επιδράσεις των προσταγλανδινών είναι πολύ αποτελεσματικά στον πόνο της περιόδου. Αυτά τα αναλγητικά ονομάζονται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ή ΜΣΑΦ εν συντομία) και περιλαμβάνουν την ιβουπροφαίνη, το δραστικό συστατικό του Nurofen
  • Χαλαρώστε και φροντίστε τον εαυτό σας: Οι τεχνικές χαλάρωσης, η ανάπαυση στο κρεβάτι και απλά μέτρα, όπως η χρήση μιας θερμοφόρας ή ενός ζεστού επιθέματος μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικά

Είναι ο πόνος της περιόδου κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε;

Για τις περισσότερες γυναίκες, ο πόνος κατά τη διάρκεια της περιόδου τους είναι απλώς ένα φυσικό μέρος της ζωής τους και συνήθως εξαφανίζεται μετά από μερικές ημέρες. Ωστόσο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν ο πόνος της περιόδου σας:

  • Παρεμβαίνει στις καθημερινές σας δραστηριότητες.
  • Είναι έντονος
  • Επιδεινώνεται ή διαρκεί περισσότερο από το κανονικό ή εάν έχετε ασυνήθιστα συμπτώματα

Να βασίζεστε πάντα στον γιατρό σας για διάγνωση και να ζητάτε τη συμβουλή του/της εάν τα συμπτώματα τα δικά σας ή του παιδιού σας επιμένουν.

Αυτό το φάρμακο μπορεί ενδέχεται να μην είναι κατάλληλο για εσάς. Διαβάστε την επισήμανση πριν από την αγορά. Ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης. Η λανθασμένη χρήση μπορεί να είναι επιβλαβής. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Αυτό το άρθρο προορίζεται για γενική πληροφόρηση μόνο και δεν προορίζεται ως υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής. Όλες οι πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτούς τους δικτυακούς τόπους δεν προορίζονται για διάγνωση ή συνταγογράφηση. Σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την υγεία, να συμβουλεύεστε πάντα τον επαγγελματία υγείας σας.