Προσέξτε για τα πρώτα συμπτώματα της ωταλγίας

Ένας πόνος στο αυτί μπορεί να προκαλεί δυσφορία σε ένα παιδί οποιασδήποτε ηλικίας και ανησυχία σε εσάς. Τα συμπτώματα που πρέπει να αναζητήσετε περιλαμβάνουν:

  • Οξύ, αμβλύ πόνο ή πόνο με κάψιμο στο ένα ή και στα δύο αυτιά
  • Το παιδί δείχνει ή τραβάει το αυτί
  • Προβλήματα ακοής
  • Πυρετό
  • Ευερεθιστότητα ή κλάμα
  • Προβλήματα ύπνου
  • Αποστράγγιση υγρών από το αυτί

Γιατί τα παιδιά είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από ωταλγία

Οι ωταλγίες είναι συνηθισμένες στα μικρά παιδιά, επειδή οι δίοδοι που συνδέουν το μέσο αυτί με τη μύτη είναι μικρότερες και αποφράσσονται πιο εύκολα. Όταν αυτοί οι σωλήνες αποφράσσονται, τα μικρόβια μπορούν να αναπτυχθούν, προκαλώντας τη μόλυνση και τη φλεγμονή του μέσου αυτιού. Συνήθως έως τα έξι χρόνια του παιδιού, οι εσωτερικοί σωλήνες του αυτιού θα έχουν ωριμάσει αρκετά ώστε να είναι λιγότερο επιρρεπείς σε λοιμώξεις.

Γιατί πονάει τόσο πολύ ο πόνος στο αυτί;

Οι πόνοι στο αυτί πονάνε επειδή καθώς το υγρό συσσωρεύεται, ασκεί πίεση στο τύμπανο, προκαλώντας του διόγκωση και κάνοντάς το επώδυνο.

Μπορείτε να λάβετε μέτρα για να ανακουφίσετε τον πόνο

Όταν το παιδί σας έχει πόνο στο αυτί, απλώς θέλετε να το βοηθήσετε να αισθανθεί καλύτερα. Μια ήπια περίπτωση θα πρέπει να υποχωρήσει εντός 24 ωρών. Εάν αυτό δεν συμβεί, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε το παιδί σας από τον πόνο.
Το παιδί σας μπορεί να κοιμάται καλύτερα τη νύχτα εάν στηρίζεται σε δύο ή περισσότερα μαξιλάρια (να το κάνετε μόνο εάν το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο για να χρησιμοποιεί μαξιλάρια). Μπορεί επίσης να θέλετε να δοκιμάσετε ένα παυσίπονο που είναι ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά όπως το Nurofen for Children. Το Nurofen for Children βοηθά στην ανακούφιση του πόνου και στη μείωση του πυρετού.
Εάν ανησυχείτε ή εάν ο πόνος του παιδιού σας δεν έχει βελτιωθεί, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει λοίμωξη στο αυτί ή φαίνεται ότι επηρεάζεται η ακοή του, θα πρέπει επίσης να ζητήσετε ιατρική συμβουλή.