1. Είναι προσωπικό θέμα

Παρόλο που ο καθένας βιώνει πόνο, κάθε άτομο έχει το δικό του προσωπικό όριο - αυτό που μπορεί να είναι αρκετά επώδυνο για ένα άτομο μπορεί να είναι ανεκτό για κάποιο άλλο. Γιατί νιώθουμε τον πόνο διαφορετικά; Η γενετική, οι προσδοκίες και η συναισθηματική κατάσταση μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός σας ερμηνεύει τα σήματα πόνου από το σώμα σας.
Δεδομένου ότι ο πόνος είναι μια τόσο προσωπική εμπειρία, συγκεκριμένοι τρόποι διαχείρισης μπορεί να μη λειτουργούν για όλους, επομένως είναι σημαντικό να βρείτε την καταλληλότερη ανακούφιση από τον πόνο που μπορεί να λειτουργήσει για εσάς.

2. Έχει μια διανοητική συνιστώσα

Πώς αισθάνεστε ότι ο πόνος μπορεί να επηρεαστεί από τα συναισθήματά σας: Εάν ανησυχείτε ή αισθάνεστε πεσμένοι ψυχολογικά, είναι πιο πιθανό να είστε ευαίσθητοι στον πόνο.
Από την άλλη πλευρά, η συναισθηματική σας κατάσταση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου. Τα έντονα συναισθήματα όπως ο ενθουσιασμός ή ο φόβος μπορούν προσωρινά να αποσπάσουν τους ανθρώπους από το αίσθημα πόνου. Ο διαλογισμός μπορεί επίσης να βοηθήσει: μια βαθιά κατάσταση χαλάρωσης μπορεί μερικές φορές να ανακουφίσει τον πόνο επαναπροσδιορίζοντας τις σκέψεις σας και μειώνοντας την αντίληψη του πόνου.

3. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι πόνου

Δύο κύριοι τύποι πόνου περιλαμβάνουν πόνο στους ιστούς και πόνο στα νεύρα.
Ο πόνος στους ιστούς (ή αλγαισθητικός) εμφανίζεται όταν οι ιστοί του σώματος έχουν υποστεί βλάβη. Για παράδειγμα, όταν κόβεστε ή παθαίνετε ένα διάστρεμμα στον αστράγαλο, χημικές ουσίες γνωστές ως προσταγλανδίνες απελευθερώνονται από τους κατεστραμμένους ιστούς και ενεργοποιούν μια αλυσίδα συμβάντων που οδηγούν σε φλεγμονή. Τα σημάδια της φλεγμονής - θερμότητα, πόνος, ερυθρότητα και οίδημα - προειδοποιούν το σώμα σας να επιδιορθώσει τους κατεστραμμένους ιστούς. Οι προσταγλανδίνες κάνουν επίσης τις νευρικές απολήξεις των ιστών (αλγοϋποδοχείς) πιο ευαίσθητες στον πόνο, και αυτός είναι ο λόγος που πονάει ο ιστός. Εάν ο πόνος σας προκαλείται από φλεγμονή, θα μπορούσατε να βοηθήσετε στην ανακούφιση της πηγής του πόνου χρησιμοποιώντας ένα αναλγητικό χωρίς ιατρική συνταγή που έχει σχεδιαστεί για τη μείωση της φλεγμονής.
Ένας άλλος τύπος πόνου είναι ο νευρικός (ή νευροπαθητικός) πόνος. Τα νεύρα είναι η ηλεκτρική καλωδίωση του σώματος: στέλνουν συνεχώς μηνύματα, όπως σήματα πόνου, μεταξύ του εγκεφάλου και του υπόλοιπου σώματος. Η βλάβη στα νεύρα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο αποστολής αυτών των σημάτων πόνου και μπορεί να οδηγήσει σε πόνο που περιγράφεται με λέξεις όπως αίσθημα καύσου, σουβλιές, μούδιασμα και καρφίτσες και βελόνες.