Τέσσερις συνήθεις τύποι πονοκεφάλων:

Κεφαλαλγία τάσης

Οι κεφαλαλγίες τάσης είναι ο πιο κοινός τύπος πονοκεφάλου, με 8 στα 10 άτομα να τις έχουν βιώσει τουλάχιστον μία φορά.

Τι αίσθηση έχει;

Η κεφαλαλγία τάσης περιγράφεται συνήθως ως μια σφιχτή ζώνη ή ένα αίσθημα τραβήγματος γύρω από το κεφάλι σας. Ο πόνος γενικά δεν δημιουργεί αίσθημα παλμών.

Τι την προκαλεί;

Μπορεί να σας εκπλήξει αν μάθετε ότι η πηγή του πόνου στην κεφαλαλγία τάσης μπορεί να είναι οι ευαίσθητοι μύες στο κεφάλι και στο λαιμό. Όταν οι μύες στο λαιμό σας είναι τεταμένοι, ο πόνος ταξιδεύει μέχρι το κεφάλι σας και τον αισθάνεστε ως πονοκέφαλο.

 

Πονοκέφαλος ημικρανίας

Τι αίσθηση έχει;

Ο πόνος της ημικρανίας έχει την αίσθηση ενός πόνου με αίσθημα παλμών ή χτύπων στη μία πλευρά του κεφαλιού σας. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε ναυτία και ευαισθησία στο φως και τον ήχο, και ακόμη και να έχετε προβλήματα όρασης σαν φώτα που αναβοσβήνουν ή προσωρινά τυφλά σημεία.

Τι τον προκαλεί;

Δεν είναι πλήρως κατανοητό τι προκαλεί ημικρανία, αλλά είναι γνωστό ότι οι ημικρανίες είναι μια πάθηση στην οποία εμπλέκεται ο εγκέφαλος και τα νεύρα, όπου ο εγκέφαλος δεν επεξεργάζεται σωστά τα αισθητήρια δεδομένα, όπως τα φώτα, τον ήχο ή την αφή.

Ποιο είναι το ερέθισμα;

Οι ημικρανίες συνήθως προκαλούνται από ερεθίσματα, όπως άγχος, χαμένα γεύματα, έλλειψη ύπνου, αλλαγές καιρού, έντονα φώτα, ορισμένα τρόφιμα και ορμονικές αλλαγές.

 

Αθροιστικές κεφαλαλγίες

Τι αίσθηση έχουν;

Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες ονομάζονται έτσι επειδή έρχονται σε ομάδες και συχνά με λίγη προειδοποίηση. Μπορεί να αντιμετωπίσετε ξαφνικό ή σοβαρό πόνο πίσω από το μάτι σας και μερικές φορές στη μία πλευρά του κεφαλιού σας. Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες είναι σπάνιες σε σύγκριση με τις κεφαλαλγίες τάσης και την ημικρανία.

Τι τις προκαλεί;

Δεν είναι γνωστό το τι προκαλεί αθροιστικές κεφαλαλγίες, αλλά πιστεύεται ότι εμπλέκεται ο υποθάλαμος, το «βιολογικό ρολόι» του εγκεφάλου.

Ποιο είναι το ερέθισμα;

Υπάρχει κάποια σκέψη που υποδηλώνει ότι το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους σε ορισμένα άτομα.

 

Πονοκέφαλος παραρρινίων κόλπων

Τι αίσθηση έχουν;

Οι πονοκέφαλοι των παραρρινίων κόλπων μπορεί να έχουν την αίσθηση ενός αμβλύ πόνου με παλμούς στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού και του προσώπου σας και συνήθως συνοδεύονται από ρινικά συμπτώματα. Μπορεί να αισθανθείτε πίεση ή πληρότητα γύρω από τα μάτια, τα μάγουλα και το μέτωπό σας.

Τι τον προκαλεί;

Οι πονοκέφαλοι των παραρρινίων κόλπων προκαλούνται από συμφόρηση και φλεγμονή στους παραρρινίους κόλπους, τις κοιλότητες με αέρα γύρω από τη μύτη, τα μάτια και τα μάγουλά σας.

Ποιο είναι το ερέθισμα;

Οι αλλεργίες, η αλλεργική ρινίτιδα ή το κρυολόγημα μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο παραρρινίων κόλπων.

Πότε πρέπει να ανησυχήσω για τον πονοκέφαλό μου;

Οι περισσότεροι πονοκέφαλοι δεν αποτελούν ένδειξη σοβαρής ασθένειας. Ωστόσο, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας εάν:

Ο πονοκέφαλος είναι αποτέλεσμα τραυματισμού στο κεφάλι

Αναπτύσσετε προβλήματα όρασή, όπως θολή όραση

Τα συμπτώματα του πονοκεφάλου γίνουν σοβαρά

Ο πονοκέφαλος συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως πυρετός ή έμετος

Ανησυχείτε για τον πονοκέφαλό σας για οποιονδήποτε λόγο.

Ανακούφιση από τον πόνο του πονοκεφάλου

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την ανακούφιση από τον πόνο του πονοκεφάλου. Η μείωση και η αποφυγή των κοινών ερεθισμάτων του πονοκεφάλου μπορεί να βοηθήσει. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ένα αναλγητικό χωρίς ιατρική συνταγή.