Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάμαι;

Ενώ ο καθένας χρειάζεται διαφορετική ποσότητα ύπνου για να λειτουργήσει σωστά, οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται περίπου 7-9 ώρες ύπνου καλής ποιότητας τη νύχτα.

Δεν υπάρχει αρκετός ύπνος

Η έλλειψη ύπνου έχει επιπτώσεις στην ικανότητα του εγκεφάλου μας να λειτουργεί και μπορεί να προκαλέσει διαφόρων ειδών προβλήματα, όπως έλλειψη διάθεσης.

Επομένως, η έλλειψη ύπνου μπορεί να μας προκαλέσει πονοκέφαλο; Ναι, έρευνα έδειξε ότι όσοι κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο μόνο έξι ώρες είχαν την τάση να παρουσιάζουν πολύ πιο συχνά και πιο σοβαρούς πονοκεφάλους από εκείνους που κοιμόντουσαν περισσότερο*.

Υπερβολικός ύπνος

Αν και η έλλειψη ύπνου είναι γνωστό ότι προκαλεί πονοκεφάλους, προς έκπληξή μας και ο υπερβολικός ύπνος μπορεί επίσης να έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Αντί να περάσετε ολόκληρο το σαββατοκύριακο στο κρεβάτι, γιατί να μην προσπαθήσετε να χαλαρώσετε το σώμα σας ενώ είστε ξύπνιοι: μπορείτε να δοκιμάσετε γιόγκα ή διαλογισμό.

Χαλάρωση πριν από τον ύπνο

Μειώστε τον χρόνο στην οθόνη: Η αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών φορητών συσκευών, από ηλεκτρονικά βιβλία εως smartphones, ο χρόνος στην οθόνη πριν ξαπλώσετε κάνει όλο και πιο δύσκολο να κοιμηθείτε. Εκτός από τη μείωση του χρόνου του ύπνου, το φως που εκπέμπεται από αυτές τις συσκευές μπορεί να επηρεάσει τον κιρκαδιανό ρυθμό σας (το μοτίβο της κατάστασης ύπνου και της κατάστασης δραστηριότητας).

Χαλαρώστε πριν τον ύπνο: Για παράδειγμα, κάντε ένα ζεστό μπάνιο ή δοκιμάστε ασκήσεις χαλάρωσης όπως διαλογισμό, αναπνοή με επίγνωση ή συνειδητή χαλάρωση (χαλάρωση κάθε μέρους του σώματός σας από τα δάχτυλα των ποδιών μέχρι την κορυφή του κεφαλιού)

Οργανώστε τις σκέψεις σας: Δοκιμάστε να αφιερώσετε 30 λεπτά «χρόνο για τις ανησυχίες» πολύ πριν κοιμηθείτε, έτσι όταν πρόκειται να κοιμηθείτε, μπορείτε να θυμίσετε στον εαυτό σας ότι ο χρόνος για τις ανησυχίες σας έχει ήδη τελειώσει!

Πιείτε λίγο ζεστό γάλα: Προφανώς, ένα καφεΐνούχο ρόφημα πριν τον ύπνο μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιο τη νύχτα, αλλά ένα ωραίο ζεστό φλιτζάνι γάλα περιέχει αμινοξέα που βοηθούν να κοιμηθείτε.

Γιατί να δοκιμάσετε αυτές τις συμβουλές απόψε και κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας; Αρκετά σύντομα θα αρχίσετε να βλέπετε αισθητή διαφορά στην ποιότητα του ύπνου σας.

Εάν ο πονοκέφαλος είναι ο λόγος που ο ύπνος σας διαταράσσεται, μπορεί να απαιτείται φαρμακευτική αγωγή για την ανακούφιση του πόνου. Η ιβουπροφαίνη είναι ένα τέτοιο φάρμακο για την ανακούφιση του πόνου. Δρα ανακουφίζοντας τον πόνο, τον πυρετό και τη φλεγμονή. Το Nurofen παρέχει προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο που σχετίζεται με πονοκεφάλους (όπως η ημικρανία και οι κεφαλαλγίες τάσης), πόνους από τους παραρρινίους κόλπους και άλλους πόνους, όπως πόνοι περιόδου και πόνοι στη πλάτη.

*Kelman and Rains, 2005