Breadcrumbs

Τι Προκαλεί τους Διαφορετικούς Τύπους των Πονοκεφάλων

Υπάρχουν πράγματι 150 διαφορετικοί τύποι γνωστών πονοκεφάλων[1] και ο πονοκέφαλος είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα παράπονα για την υγεία. Ένας πονοκέφαλος μπορεί να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα από μόνο του, γνωστό ως και πρωτοπαθής κεφαλαλγία ή μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα από κάτι άλλο, ως δευτεροπαθής κεφαλαλγία. Όλοι οι τύποι διαφέρουν σε ένταση και σε διάρκεια και καθώς κάποιοι είναι απλά ένας πόνος στο πίσω μέρος του κεφαλιού, και άλλοι μπορεί να είναι πιο σοβαροί.

 

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΙ ΤΑΣΗΣ

 

Αυτοί οι πονοκέφαλοι είναι ανάμεσα στους πιο συνήθεις σε εφήβους και ενήλικες[2]. Μπορούν να προκληθούν από πολλά αίτια αλλά τα πιο συνηθισμένα είναι το στρες, η κατάθλιψη, η κακή στάση του σώματος, η αφυδάτωση, η παράλειψη γευμάτων ή αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου.

Για να αποτρέψετε αυτού του είδους τους πονοκεφάλους βεβαιωθείτε ότι τρώτε και πίνετε νερό σε ικανοποιητικό βαθμό και ότι κοιμάστε αρκετά. Προσπαθήστε να διατηρείτε μια καλή στάση σώματος και να χαλαρώνετε με δραστηριότητες όπως η γιόγκα, ώστε να απομακρύνετε το άγχος. Αυτοί οι τύποι πονοκεφάλων μπορούν επίσης, να αντιμετωπιστούν και με παυσίπονα.

 

ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ

 

Οι ημικρανίες μπορούν μερικές φορές να διαρκέσουν για μέρες και να γίνουν τόσο επώδυνοι που δεν μπορείτε να συνεχίσετε με την καθημερινότητα σας. Συνήθως, έρχονται με άλλα συμπτώματα, όπως, η ευαισθησία στο φως ή στον ήχο, έλλειψη όρεξης ή εμετούς. Η ημικρανίες είναι γνωστό ότι είναι κληρονομικές – αν και οι δύο γονείς σας έχουν ιστορικό ημικρανιών, τότε υπάρχει πιθανότητα ως και 70% να έχετε και εσείς[3].

Οι ημικρανίες μπορούν να προκληθούν από υπερβολική σωματική δραστηριότητα ή ακόμα και από ορισμένα τρόφιμα, έτσι καλό θα ήταν να κρατάτε ένα ημερολόγιο τροφίμων για να ξέρετε ποια τρόφιμα να αποφεύγετε. Αυτά τα είδη των πονοκεφάλων μπορούν να αντιμετωπιστούν με παυσίπονα όπως το Nurofen, αλλά υπάρχει περίπτωση να χρειάζεται να δείτε ένα γιατρό για ισχυρότερα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

 

ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ

 

Αυτός είναι λιγότερο κοινός τύπος πονοκεφάλου αλλά και ο πιο επώδυνος. Ονομάζεται αθροιστική κεφαλαλγία γιατί συνήθως γίνεται κατά την ίδια ώρα της μέρας. Είναι γνωστό ότι ξεκινούν τους ίδιους μήνες κάθε χρόνο, συχνά επηρεάζουν τους ανθρώπους την άνοιξη ή το φθινόπωρο[4]. Συνήθως, αισθάνονται ως κάψιμο και επιδρούν σε μια πλευρά του κεφαλιού ανά φορά. Ο πόνος θα είναι είτε πίσω από τα μάτια, τριγύρω από τον κρόταφο, είτε σε μια πλευρά του μετώπου. 

Η αθροιστική κεφαλαλγία είναι μερικές φορές τόσο ανυπόφορη ώστε όταν αρχίσει, οι πάσχοντες είναι αδύνατο να σταθούν και έτσι, πηγαινοέρχονται μέσα στο δωμάτιο, πηγαίνουν μια βόλτα έξω ή ακόμα, χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο για να ξεχάσουν τον πόνο[5].

 

ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑ

 

Τα ιγμόρεια σας είναι μικρές αεροφόρες κοιλότητες στην άνω γνάθο που επιτρέπουν στον αέρα να κυκλοφορεί. Οι πονοκέφαλοι ιγμορείων είναι αποτέλεσμα της φλεγμονής που παθαίνουν αυτές οι περιοχές και καθιστούν δύσκολο την βλέννα να στεγνώσει και αυξάνει την πίεση εντός των κόλπων, είναι στο χειρότερο τους σημείο συνήθως το πρωί, διότι έχουν μαζευτεί τα υγρά από όλη την νύχτα[6].

Αυτοί οι πονοκέφαλοι εύκολα συγχέονται με ημικρανίες ή κεφαλγίες, αλλά οι πονοκέφαλοι ιγμορείων συνήθως έχουν άλλα συμπτώματα. Συνήθως, γίνονται αισθητοί ως ένα σταθερό σφίξιμο στην περιοχή του μετώπου, των ματιών και στα μάγουλα, επίσης, μπορεί να έχετε και ρινική καταρροή ή πυρετό και να αισθάνεστε όλο και χειρότερα με κάθε κίνηση της κεφαλής.

Το να εντοπίσετε ποιο είδος πονοκεφάλου έχετε, είναι σημαντικό κατά την απόφαση για την θεραπεία σας. Καθώς, η πλειονότητα των πονοκεφάλων δεν είναι σημάδι ότι έχετε κάτι σοβαρό, μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας ή μέσω παυσίπονων, όπως το Nurofen Liquid Caps 400 mg, αλλά αν επιμένουν τότε είναι καλή ιδέα να κλείσετε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας. Βασισμένο σε δόση 400mg. Δραστική ουσία – Ιβουπροφαίνη. Πάντα να διαβάζετε το φύλλο οδηγιών.[1] http://www.webmd.com/migraines-headaches/guide/migraines-headaches-basics

[2] http://www.webmd.com/migraines-headaches/guide/migraines-headaches-basics

[3] http://www.webmd.com/migraines-headaches/guide/migraines-headaches-basics?page=2

[4] https://www.migrainetrust.org/about-migraine/types-of-migraine/other-headache-disorders/cluster-headache/

[5] https://www.migrainetrust.org/about-migraine/types-of-migraine/other-headache-disorders/cluster-headache/

[6] http://www.healthline.com/health/cold-flu/sinus-infection-symptoms#Congestion5

 

 

 ΕΚΤΎΠΩΣΗ

Κατηγορίες