Breadcrumbs

Πώς λειτουργεί o πόνος: 3 πράγματα που θα πρέπει να ξέρετε

Όλοι αντιμετωπίσαμε έναν πόνο κάποια στιγμή, και ανεξάρτητα αν ήταν οσφυαλγία ή μυϊκές κράμπες ή αυχενική δυσκαμψία ήταν πάντα δυσάρεστος. Το θετικό είναι ότι ο πόνος παίζει σημαντικό ρόλο στα πλαίσια του αμυντικού συστήματος του οργανισμού - είναι ο τρόπος του οργανισμού να μας ειδοποιήσει  για μια υπαρκτή ιστική βλάβη ή να μας  προστατέψει από μελλοντικές.

Παρά τον προστατευτικό του ρόλο, ο πόνος είναι ενοχλητικός και  παρεμβαίνει στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Το να καταλάβουμε πως λειτουργεί ο πόνος είναι το πρώτο βήμα στην εύρεση αποτελεσματικών τρόπων αντιμετώπισης και ανακούφισης.

Υπάρχουν τρία σημαντικά πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για τον πόνο.

1. ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ

Αν και κάθε άνθρωπος νιώθει τον πόνο διαφορετικά  κάθε άτομο έχει το δικό του κατώφλι - αυτό που μπορεί να είναι αβάσταχτο για έναν, μπορεί να είναι ανεκτό για έναν άλλον. Γιατί νιώθουμε διαφορετικά τον πόνο; Τα γονίδια, οι ορμόνες, ή η συναισθηματική κατάσταση, όλα παίζουν ρόλο στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ερμηνεύει τα σήματα πόνου από το σώμα. 

Επειδή ο πόνος είναι μια τόσο προσωπική εμπειρία, ένας συγκεκριμένος τρόπος αντιμετώπισής του μπορεί να μη λειτουργεί ικανοποιητικά για όλους.

2. ΕΧΕΙ ΝΟΗΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Ο τρόπος με τον οποίο αισθανόμαστε τον πόνο μπορεί να επηρεαστεί από τα συναισθήματα - αν είμαστε αγχωμένοι ή μελαγχολικοί είναι πιθανότερο να είμαστε πιο ευαίσθητοι στον πόνο. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμα και αν προκαλέσουμε προσωρινή θλίψη σε κάποιον δείχνοντάς του για παράδειγμα  φωτογραφίες που τον στεναχωρουν, αυτό αρκεί για να χαμηλώσει το κατώφλι πόνου.

Από την άλλη πλευρά, η συναισθηματική κατάσταση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου.Τα δυνατά αισθήματα όπως διέγερση ή φόβος σας αποσπούν προσωρινά την προσοχή από τον πόνο.Η αυτοσυγκέντρωση βοηθάει επίσης - η βαθιά κατάσταση χαλάρωσης που παράγει μπορεί κάποιες φορές να ελαφρύνει τον πόνο αλλάζοντας την εστίαση των σκέψεων και μειώνοντας την αντίληψη του πόνου.

3. ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΗΓΕΣ

Το να γνωρίσουμε τη φύση του πόνου είναι το κλειδί για την αποτελεσματική ανακούφισή του. Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη πόνου – πόνος που οφείλεται στους ιστούς και πόνος που οφείλεται  στα νεύρα. 

Ο πόνος των ιστών(αλγαισθησία) προκύπτει όταν οι ιστοί του σώματος υποστούν κάποια βλάβη. Όταν κοπείτε ή ακόμη αν στραμπουλίξετε τον αστράγαλό σας, απελευθερώνονται χημικές ουσίες που ονομάζονται προσταγλανδίνες από τους τραυματισμένους ιστούς και προκαλούν μια αλυσίδα αντιδράσεων που οδηγεί στη φλεγμονή. Τα συμπτώματα της φλεγμονής – υπεραιμία, πόνος, ερύθημα και οίδημα – ειδοποιούν τον οργανισμό να επισκευάσει τον τραυματισμένο ιστό. Οι προσταγλανδίνες κάνουν επίσης τις νευρικές απολήξεις του ιστού(αλγαισθητές) πιο ευαίσθητες στον πόνο, και γι' αυτό προκαλείται πόνος. 

Το δεύτερο είδος πόνου είναι ο νευροπαθητικός (πόνος νεύρων). Τα νεύρα είναι τα ηλεκτρικά καλώδια του οργανισμού – που ανταλλάσουν συνέχεια μηνύματα μεταξύ του εγκεφάλου και του υπολοίπου σώματος, μεταξύ των οποίων και σήματα πόνου. Η βλάβη στα νεύρα, στον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο στέλνονται αυτά τα μηνύματα. Κάποιοι τραυματισμοί ή παθήσεις όπως ο διαβήτης μπορούν να βλάψουν τα νεύρα και να προκαλέσουν πόνο, που μπορεί να γίνει αισθητός είτε ως μια αίσθηση μυρμηγκιάσματος, μουδιάσματος ή κάποτε ως έντονος πόνος.

 

Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ

Αποκτώντας μια καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο πόνος σας, έχετε μια καλύτερη πιθανότητα να τον αντιμετωπίσετε και να συνεργαστείτε με τους επαγγελματίες υγείας για στρατηγικές που θα σας προσφέρουν ανακούφιση και θα βελτιώσουν την ποιότητα της καθημερινής σας ζωής.

 

 

 

 ΕΚΤΎΠΩΣΗ

Κατηγορίες