ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΙΒΟΥΠΡΟΦΑΙΝΗ;

Πώς δρα η ιβουπροφαίνη; Από που προέρχεται; Για ποιες ενδείξεις μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ιβουπροφαίνη; Εδώ θα βρείτε απαντήσεις σε κοινά ερωτήματα που αφορούν  την ιβουπροφαίνη.

Η ιβουπροφαίνη είναι ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΑΦ), ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως ως αναλγητικό, αντιπυρετικό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), κατατάσει την ιβουπροφαίνη ως ένα από τα 3 αναγκαία αναλγητικά για κάθε σύστημα Υγείας.

Πώς δρα η ιβουπροφαίνη?

Η ιβουπροφαίνη εμποδίζει τον οργανισμό να παράγει μεγάλες ποσότητες προσταγλανδινών όταν έχετε μια ασθένεια ή πληγή. 

Οι προσταγλανδίνες είναι φυσικές χημικές ουσίες που απελευθερώνονται στον οργανισμό σας όταν πληγώνεστε ή αρρωσταίνετε. Όταν οι προσταγλανδίνες απελευθερώνονται κάνουν τις νευρικές απολήξεις να είναι πολύ ευαίσθητες στον πόνο, και αυτό βοηθά τον οργανισμό σας να καταλάβει ότι κάτι δεν είναι εντάξει. Όταν αγγίζεται κάτι κοφτερό, τα κοντινά νεύρα πληροφορούν τον εγκέφαλο, που στέλνει γρήγορα ένα μήνυμα ότι το χέρι πονάει.

Οι προσταγλαδίνες προκαλούν φλεγμονή στους  ιστούς  και είναι ένας από τους λόγους που ο λαιμός πρήζεται όταν αρρωσταίνετε ή που  η μύτη κλείνει όταν κρυώνετε. Οι προσταγλαδίνες
είναι ο λόγος για τον οποίο ένας αστράγαλος με διάστρεμμα πρήζεται και γίνεται αλύγιστος

Επειδή η ιβουπροφαίνη μπλοκάρει την παραγωγή προσταγλανδινών, λειτουργεί στην εστία του πόνου για να βοηθήσει στην ανακούφιση πόνου και να μειώσει τη φλεγμονή.

Ποια είναι τα διαφορετικά είδη ιβουπροφαίνης που είναι διαθέσιμα ?

Η ιβουπροφαίνη είναι διαθέσιμη σε μια ποικιλία σκευασμάτων. Τα πιο κοινά είναι τα σκευάσματα που χορηγούνται δια του στόματος.

Ιβουπροφαίνη δια στόματος-βουπροφαίνη σε δισκία, κάψουλες ή υγρή μορφή  μπορεί να ληφθεί με νερό. Αφού πάρετε ένα δισκίο ιβουπροφαίνης, αυτό οδηγείται  στο στομάχι σας, όπου αρχίζει να διαλύεται. Ενώ το δισκίο διαλύεται, η ιβουπροφαίνη απελευθερώνεται. Στη συνέχεια απορροφάται στο αίμα μέσω του τοιχώματος του στομαχιού.

 Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί νέα είδη ιβουπροφαίνης. Δύο παραδείγματα είναι η ιβουπροφαίνη νατρίου - που  είναι άλας ιβουπροφαίνης που απορροφάται  ως και δύο φορές γρηγορότερα από το κανονικό Nurofen.

 Όταν η ιβουπροφαίνη απορροφηθεί στο αίμα, αρχίζει να μπλοκάρει την απελευθέρωση των προσταγλαδινών , κάτι που βοηθά στη μείωση πόνου και φλεγμονής.

 Τα δισκία και οι κάψουλες ιβουπροφαίνης δεν είναι κατάλληλα για βρέφη και παιδιά, αλλά είναι διαθέσιμα σε  υγρά σκευάσματα κατάλληλα για τα παιδιά. Η υγρή ιβουπροφαίνη παιδιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την ηλικία 3 μηνών

Για τι χρησιμοποιείται η ιβουπροφαίνη?

Στη δοσολογία για τα Μη Συνταγοφραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), η ιβουπροφαίνη χρησιμοποιείται για να παρέχει προσωρινή ανακούφιση πόνου ή και φλεγμονής για:

-          Πονοκέφαλους (π.χ. ημικρανίες, κεφαλαλγία τάσεως)

-          Μυϊκούς πόνους (π.χ. καταπόνηση ή διαστρέμματα, αθλητικοί τραυματισμοί)

-          Πυρετό

-          Συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης

-          Πόνους περιόδου

-          Οσφυαλγία

-          Πονόδοντους

-          Πόνους παραρρίνιων κόλπων

 

Ιστορία της ιβουπροφαίνης

Η ιβουπροφαίνη αναπτύχθηκε και ανακαλύφθηκε στη δεκαετία του 50 από το ερευνητικό τμήμα της Boots Company στη Μεγάλη Βρετανία (τώρα ιδιοκτησία της Reckitt Benckiser). Οι ηγέτες της ομάδας ήταν ο Dr Stewart Adams και οι συνάδελφοί του John Nicholson και Colin Burrows.

 Σήμερα, η ιβουπροφαίνη χρησιμοποιείται ως  Μη Συνταγογραφούμενο Φάρμακο(ΜΗΣΥΦΑ) απο εκατομμύρια ανθρώπους, για την ανακούφιση πόνου και πυρετού, και χρησιμοποιείται ευρέως ως συνταγογραφημένο φάρμακο για την αντιμετώπιση του πόνου στη ρευματοειδή αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα. 

 

Τι είναι τα ΜΣΑΦ ?

Τα ΜΣΑΦ (συντομογραφία για μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο) βοηθούν στην καταπράυνση πόνου και μειώνουν τη φλεγμονή μπλοκάροντας την παραγωγή χημικών ουσιών που προκαλούν πόνο, που ονομάζονται προσταγλανδίνες.

 Υπάρχουν πολλά είδη ΜΣΑΦ που είναι διαθέσιμα σε φαρμακεία. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) περιλαμβάνουν την ασπιρίνη, τη δικλοφενάκη, τη ναπροξένη και την ιβουπροφαίνη.

 Άλλα ισχυρότερα ΜΣΑΦ είναι διαθέσιμα με συνταγή του γιατρού σας.

Μέτρα προφύλαξης

Μην παίρνετε ιβουπροφαίνη:

  •  Αν έχετε έλκος στομαχιού ή άλλες παθήσεις στομαχιού, προβλήματα νεφρών ή καρδιάς.
  • Έχετε αλλεργία στο Nurofen

Αν έχετε αλλεργία στην ιβουπροφαίνη, ασπιρίνη ή άλλα ΜΣΑΦ. Αν έχετε μια αλλεργική αντίδραση, σταματήστε να παίρνετε ιβουπροφαίνη και δείτε αμέσως τον γιατρό σας.

  • Μπορώ να παίρνω Nurofen όταν είμαι έγκυος;

 Τους πρώτους 6 μήνες εγκυμοσύνης, εκτός αν σας συμβουλεύσει ο γιατρός. Μη χρησιμοποιήσετε καθόλου τους τελευταίους 3 μήνες εγκυμοσύνης.

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση ιβουπροφαίνης είναι: 1200mg/ημέρα για ενήλικες