Δήλωση για το Coronavirus

Nurofen FAQ’s Consumer Facing Webpage

Dated: March 25, 2020

Γνωρίζουμε τη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με τη χρήση στεροειδών και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών προϊόντων (ΜΣΑΦ), συμπεριλαμβανομένης της ιβουπροφαίνης, για την ανακούφιση των συμπτωμάτων COVID-19. Οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες μας συνένωσαν την ακόλουθη προοπτική για να σας βοηθήσουν να περιηγηθείτε στις πληροφορίες που ακούτε σε περίπτωση που έχετε ερωτήσεις.

__________________________

  • Ποια είναι η τρέχουσα συζήτηση γύρω από την ιβουπροφαίνη και το COVID19;

Πρόσφατα υπήρξαν αντικρουόμενες αναφορές, ιδίως στα κανάλια κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, αμφισβητώντας το εάν η ιβουπροφαίνη συνδέεται με την επιδείνωση του COVID-19. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έκτοτε εξέδωσαν δηλώσεις που επιβεβαιώνουν την έλλειψη επιστημονικών αποδείξεων και δεδομένων για την υποστήριξη αυτού του προβληματισμού.

  • Όλοκληρη η δήλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εδώ.
  • Όλοκληρη η δήλωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υγείας εδώ.
  • Όλοκληρη η δήλωση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων εδώ.

__________________________

2) Το να λαμβάνει κάποιος ιβουπροφαίνη (Nurofen) θα οδηγήσει στην επιδείνωση της ασθένειας COVID-19;

Με βάση όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, επί του παρόντος δεν υπάρχουν αποδεδειγμένα επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η ιβουπροφαίνη χρησιμοποιείται εξωχρηματιστηριακά για την επιδείνωση (επιδείνωση) του COVID-19. Η ιβουπροφαίνη είναι ένα καθιερωμένο φάρμακο με καλό προφίλ ασφάλειας που έχει χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματικό αναλγητικό (ανακουφίζοντας από τον πόνο) και αντιπυρετικό (φάρμακο που μειώνει το πυρετό) στη ρύθμιση αυτοεξυπηρέτησης για περισσότερο από 30 χρόνια.

Όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε φάρμακο, θα υπενθυμίσουμε στους καταναλωτές και τους φροντιστές τους την προσεκτική ανάγνωση και παρακολούθηση των οδηγιών που παρέχονται στη συσκευασία και στο ενημερωτικό φυλλάδιο για τους ασθενείς. Εάν έχετε επιπλέον ερωτήσεις ή ανησυχίες, θα πρέπει να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας.

__________________________

3) Εάν παίρνω ήδη ιβουπροφαίνη, πρέπει να σταματήσω;

Εάν έχετε ανησυχίες ή ερωτήσεις σχετικά με την καταλληλότητα της θεραπείας σας ή άλλες επιλογές που έχετε στη διάθεσή σας, θα πρέπει να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας.

Η ιβουπροφαίνη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως στην αυτοφροντίδα και στην συνταγογράφηση, συνήθως για την ανακούφιση από τον πόνο και τη μείωση του πυρετού. Με βάση όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, δεν υπάρχουν επί του παρόντος αποδεδειγμένα επιστημονικά στοιχεία που να συνδέουν τη χρήση της ιβουπροφαίνης ως ν συνταγογραφούμενο φάρμακο με την επιδείνωση (επιδείνωση) του COVID-19 ή με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας.

__________________________

4) Υπάρχει κάποια ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά ή τους ηλικιωμένους;

Όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε φάρμακο, υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με το ποιος πρέπει και δεν πρέπει να χρησιμοποιεί ιβουπροφαίνη και πώς πρέπει να λαμβάνεται. Υπενθυμίζουμε στους καταναλωτές και σε αυτούς που τους φροντίζουν να διαβάζουν προσεκτικά και να ακολουθούν τις οδηγίες που παρέχονται στη συσκευασία και στο ενημερωτικό φυλλάδιο για τους ασθενείς. Εάν έχετε επιπλέον ερωτήσεις ή ανησυχίες, θα πρέπει να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας.

__________________________

5) Ποια είναι η θέση του Nurofen σχετικά με το εάν η ιβουπροφαίνη πρέπει να χρησιμοποιείται για τη θεραπεία συμπτωμάτων COVID-19;

Με βάση όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, δεν υπάρχουν επί του παρόντος αποδεδειγμένα επιστημονικά στοιχεία σε κανένα πληθυσμό που να συνδέει την εξωχρηματιστηριακή χρήση της ιβουπροφαίνης με την επιδείνωση (επιδείνωση) του COVID-19 ή με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας. Η ιβουπροφαίνη είναι ένα καλά εδραιωμένο φάρμακο με καλό προφίλ ασφάλειας που έχει χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματικό αναλγητικό (ανακούφιση πόνου) και αντιπυρετικό (μείωσης του πυρετού) στη ρύθμιση αυτοεξυπηρέτησης για περισσότερα από 30 χρόνια.

Εάν έχετε ανησυχίες ή ερωτήσεις σχετικά με την καταλληλότητα της θεραπείας σας ή άλλες επιλογές που έχετε στη διάθεσή σας, θα πρέπει να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας.

__________________________

6) Λαμβάνοντας ιβουπροφαίνη (Nurofen) αυξάνεται ο κίνδυνος προσβολής από COVID-19;

Το COVID-19 είναι μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από νέο στέλεχος κοροναϊού. Ο ιός επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα και, με βάση τα διαθέσιμα σήμερα δεδομένα, πιστεύεται ότι είναι πιθανότατα εξάπλωση από τα σταγονίδια από το φτέρνισμα και το βήχα.

Δεν υπάρχουν επί του παρόντος αποδεδειγμένα επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν τη σχέση μεταξύ ιβουπροφαίνης ή άλλων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (NSAIDs) και αυξημένου κινδύνου συμβολής της COVID-19.

7) Τι είναι η ιβουπροφαίνη;

Η ιβουπροφαίνη είναι το δραστικό συστατικό που ανήκει σε μια κατηγορία που ονομάζεται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ). Αυτή η κατηγορία φαρμάκων χρησιμοποιείται συνήθως για την ανακούφιση του πόνου και / ή τη μείωση του πυρετού. Η ιβουπροφαίνη είναι ένα καθιερωμένο και αποτελεσματικό φάρμακο που έχει χρησιμοποιηθεί για περισσότερα από 30 χρόνια από δισεκατομμύρια καταναλωτές σε περισσότερες από 90 χώρες.

Εάν έχετε ανησυχίες ή ερωτήσεις σχετικά με την καταλληλότητα της θεραπείας σας ή άλλες επιλογές που έχετε στη διάθεσή σας, θα πρέπει να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας.