Breadcrumbs

ΠΟΝΟΙ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Ο πόνος της περιόδου

Αν έχετε πόνους περιόδου, δεν είστε οι μόνες! Οι περισσότερες γυναίκες έχουν αισθανθεί πόνους περιόδου. Είναι το πιο κοινό γυναικολογικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νεαρές γυναίκες. Αυτές που έχουν πόνους περιόδου διαπιστώνουν συνήθως ότι ξεκινά από την εφηβεία, μερικά χρόνια από την εμμηναρχή.

Ο πόνος μπορεί να διαφέρει σε ένταση από άτομο σε άτομο όμως είναι τόσο δυνατός ώστε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις καθημερινές ασχολίες των νεαρών γυναικών. Η δυσμηνόρροια καταγράφεται ως μια από τις κύριες αιτίες απουσίας των γυναικών είτε από τις σπουδές τους ή από την εργασία τος. Ο πόνος είναι συνήθως έντονος στην αρχή της περιόδου και εξαφανίζεται σταδιακά τις επόμενες 2 έως 3 μέρες.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΠΕΡΙΟΔΟΥ;

Ο πόνος περιόδου προκαλείται από φυσικές χημικές ουσίες του οργανισμού σας που ονομάζονται προσταγλανδίνες, που απελευθερώνονται στη μήτρα κατά την διάρκεια της περιόδου.Κάποιες γυναίκες για λόγους που δεν είναι ξεκάθαροι γιατί, έχουν υψηλότερα επίπεδα προσταγλανδινών από τις άλλες.Οι προσταγλανδίνες προκαλούν τη σύσφιξη των μυών της μήτρας, κάτι που η γυναίκα το αισθάνεται σαν κράμπα. Οι μυικές αυτές κράμπες προκαλούν τον πόνο. Μετά από μια μέρα ή δύο, τα επίπεδα προσταγλανδινών πέφτουν και ο πόνος συνήθως υποχωρεί.

 

ΟΙ ΠΟΝΟΙ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΕΙΔΗ ΠΟΝΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ:

Πρωτοπαθής δυσμηνόρροια: Αυτός είναι ο όρος για τον πόνο που αισθάνονται οι περισσότερες γυναίκες κατά την περίοδο. Ξεκινά συνήθως ένα ή δύο χρόνια αφού αρχίσουν να έχουν περίοδο και ο πόνος είναι έντονος , ενώ υποχωρεί και γίνεται λιγότερο οδυνηρό όσο μεγαλώνουν. Πολλές γυναίκες απαλλάσσονται από τους πόνους περιόδου αφού κάνουν παιδί ή όταν παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια.

Δευτεροπαθής δυσμηνόρροια: Αυτός είναι ο πόνος περιόδου που προκαλείται από μια διαταραχή στο αναπαραγωγικό σύστημα,όπως συμφύσεις ή ινομυώματα.Περίπου μία στις δέκα γυναίκες με πόνους περιόδου έχει δευτεροπαθή δυσμηνόρροια.Σε αντίθεση με την πρωτοπαθή δυσμηνόρροια, η δευτεροπαθής δυσμηνόρροια τείνει να ξεκινά σε μεγαλύτερη ηλικία και χειροτερεύει με το χρόνο. Επίσης, ο πόνος μπορεί να αρχίσει πριν την περίοδο, να διαρκέσει σε όλη την περίοδο και να παραμείνει μετά το τέλος της περιόδου.

ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΠΟΝΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Υπάρχουν μερικά πράγματα που αν τα κάνετε θα σας ανακουφίσουν απο τον πόνο της περιόδου:

  • Σταματήστε το κάπνισμα: Το κάπνισμα χειροτερεύει τον πόνο περιόδου,άλλος ένας λόγος για να το κόψετε.
  • Τρώτε υγιεινά φαγητά: Μειώσετε τον καφέ και το οινόπνευμα τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της περιόδου και προσπαθήστε να αποφύγετε τα λιπαρά φαγητά.Τρώτε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσηςκαι ψάραι, ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες, που είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
  • Άσκηση: Η τακτική άσκηση ανάμεσα στις περιόδους είναι μια καλή ιδέα. Κατά τη διάρκεια της περιόδου, προσπαθείτε να κάνετε διατάσεις ή να περπατάτε για να ανακουφίσετε τον πόνο.
  • Αναλγητικά φάρμακα: Τα παυσίπονα που μειώνουν την παραγωγή των προσταγλανδινών είναι πολύ αποτελεσματικά για πόνους περιόδου.Αυτά τα παυσίπονα ονομάζονται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ή ΜΣΑΦ) και περιέχουν ουσίες όπως η  ιβουπροφαίνη, που είναι  το ενεργό συστατικό στο Nurofen
  • Συμπληρώματα διατροφής: Σε μερικά  άτομα η χορήγηση μαγνησίου, ιχθυελαίων, βιταμίνης Β1 ή βιταμίνης Β6 μπορεί να βοηθήσει μειώνοντας τον πόνο περιόδου.
  • Χαλαρώσετε και φροντίσετε τον εαυτό σας: Οι τεχνικές χαλάρωσης, η γιόγκα, η αυτοσυγκέντρωση, ο βελονισμός, η ανάπαυση στο κρεβάτι και απλά μέτρα όπως ζεστά επιθέματα μπορούν να είναι πολύ αποτελεσματικά. Το τσάι από βότανα όπως η πιπερόριζα ή μέντα μπορεί να βοηθήσει με τη ναυτία και το φούσκωμα.

ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΝΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΛΟΓΟΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ; 

Για τις περισσότερες γυναίκες, ο πόνος κατά την περίοδο είναι απλά ένα δυσάρεστο συναίσθημα που περνά.

Αν όμως  ο πόνος  :

  • Δεν υποχωρεί παρά τη χορήγηση αναλγητικών
  • Αν χειροτερεύει όσο περνάει ο χρόνος (κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι κάτι άλλο από τον κανονικό κύκλο περιόδου προκαλεί τον πόνο)
  • Πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό σας 

 

Κατηγορίες